Garden Bunny

Étkezésük

Mit esznek a nyuszik?

Elsőként fontos megismernünk, hogy hogyan is működik a nyulak emésztése: A gyomruk csak akkor tud megfelelően kiürülni, ha mindig érkezik utánpótlás, ezért a nyusziknak állandóan enniük kell. Érdekes tény, hogy a nyuszik nem tudnak hányni. A beleik nagyon érzékenyen reagálnak a stresszre, frontokra, a nem megfelelő táplálékra, gyógyszerekre. Ezért rendkívül sok figyelemre van szükség az etetés során. Figyeljük meg, hogy a nyuszink elfogyasztja-e a táplálékát, mert ez sokszor segíthet egy-egy betegség diagnosztizálásánál. 
Számunkra talán furcsának tűnhet, de a nyulaknak szükségük van az úgynevezett vakbélürülékükre, amelyet többnyire éjszaka vesznek magukhoz közvetlenül a végbélnyílásukból. Ez lágyabb, mint a normális ürülék, fürt alakú és többek között B vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Ha ilyet tapasztalunk, ez teljesen normális jelenség, nem kell megijednünk.

Szénák 

A nyulak táplálékának legnagyobb részét a széna teszi ki

Emellett szívesen fogyasztanak, zöldséget, gyümölcsöt, fakérget, ágakat, leveleket. Ismerjük meg tehát, hogy miből mennyit és mikor ehetnek.

Szénák

A széna kiváló rostforrás és a legfontosabb része minden nyúl étrendjének. A nyúl emésztőrendszerének optimális működéséhez nagy mennyiségű emészthető rostra van szüksége, melyet a széna tartalmaz. Ezért a szénának állandóan a nyúl rendelkezésére kell állnia, 
A rostnak több fontos szerepe van: 
• Védelmet nyújt a bélcsatorna mozgásának   lelassulása, leállása ellen
• Véd a székrekedéstől, melyet a bélben   felhalmozódott szőr okoz.
• Növeli a széklet mennyiségét és   víztartalmát, Megelőzi az enterotoxémiát
• Gondoskodik a vakbél megfelelő       bakteriális egyensúlyának fenntartásáról. 
A nyúl emésztőtraktusa gyorsan feldolgozza a nagy mennyiségű magas rost/alacsony kalória tartalmú táplálékot. Túl kevés rost az étrendben komoly problémákat okozhat. Ezen problémák zöme elkerülhető, ha a nyúlnak korlátlanul szénát biztosítunk minden nap az egészséges pocakért és fogakért.
A széna minősége nagyon fontos, a jó minőségű széna teljesen száraz, zöld színű, édes és fűszeres aromájú és általános kinézete étvágygerjesztő. Néhány ember szerint a jó széna illata hasonlít a dohány illatához. Fontos, hogy a széna ne tartalmazzon sok port. A szénapor kis részei is okozhatnak légzőszervi problémákat.
A nedves szénának penész szaga van és súlyosan megbetegítheti a nyulat, tehát ettől azonnal meg kell szabadulni. Sötét, száraz helyen tároljuk, mivel a napfény tönkre teheti a benne lévő fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. 
Fontos azonban, hogy a zöld lucernát csak több napos fonnyasztás után, fokozatosan, mértékkel adagoljuk, ugyanis elhízáshoz vezethet, ezért az általános réti széna ajánlott leginkább. 
A ketrechez tartozó szénarácsból kínáljuk számukra a szárított szénát, ebből kedvükre tudnak fogyasztani és praktikus, mert nem tapossák maguk alá a szénát. Ha azt tapasztaljátok, hogy a nyuszitok kevés szénát eszik a tartóból, akkor kínáljátok a ketrec padozatára a szénát. Sok nyuszi úgymond legelni szeret ösztönüknél fogva, így nekik az lehet a megoldás. Tehettek be nekik lefogyott papírtörlő gurigát szénával megtömve, nagyon jó móka és egyszerű játék is egyben.

Ehető zöldségek

 Néhány ehető zöldség amivel kedveskedhetünk kedvencünknek 

Zeller- zöld és gyökér

Saláták

Retek levele

Sütőtök

Paprikafélék

Petrezselyem- zöld és gyökér

Spenót

Spárga

Borsóhüvely (borsószem nem)

Paradicsom (csak kis mennyiségben)

Uborka (kis mennyiségben- szintén okozhat hasmenést)

Brokkoli (kis mennyiségben)

Fehérrépa (kis mennyiségben)

Kínai kel (kis mennyiségben)